På KEA Guldbergsgade er der kommet et nyt grønt udemiljø til alle – ikke mindst studerende. Målet er at give bedre betingelser for både biodiversitet og mennesker.

Selvom KEA ligger på Nørrebro, kan man godt gøre noget for naturen. Og samtidig skabe nogle lækre udemiljøer til studerende og ansatte. Det fortæller Jakob Møldrup, chef for Facility på KEA.

”Vi havde nogle plantekasser i forvejen ved kantinen på Guldbergsgade, men mest af alt var der motorveje af fliser, og det ville vi gerne gøre noget ved. De planter, vi har valgt, er gode for larver, biller og sommerfugle, ligesom de tiltrækker insekter, hvilket betyder at så kommer fuglene også.”

Urter og jordbær

I området ved kantinen og ud for Håndværkergårde er der også plantet urter som baldrian, timian og kvæsurt, men det betyder dog ikke, at kantinen på Guldbergsgade er blevet selvforsynende – til gengæld er det godt nyt for madpakkerne:

”Når kantinen laver mad, bruger de meget store mængder, og meget større mængder end vi kan klare med plantekasserne. Men alle er til gengæld velkomne til at plukke – også et jorbær fra de skovjordbær, vi har plantet som bunddække. Og det giver forhåbentlig også en sanselighed,” siger Jakob Møldrup.   

Forlænger sæsonerne

Planter, løg og urter er valgt, så der hele tiden er noget, der blomstrer eller står grønt.

Drivhuset ved kantinen er til mennesker, og er bygget for at forlænge områdets attraktivitet i en længere periode, så man kan trække tidligere ud om foråret og forlænge efteråret i den anden ende.

Åbent cafemiljø – uden alkohol

I Håndværkergården var der tidligere lærerværelse – og dermed en historik med lukkethed – men nu er der et lillegrønt torv og en cafe, som drives af studerende. Og som er for alle, understreger Jakob Møldrup:

”Det er blevet til i et samarbejde med Studieliv. Vi har lavet rammerne, og de udvikler og driver caféen.”

Mens der allerede er flere fredagsbarer på KEA, så er cafeen noget andet.

”Studieliv er andet og mere end barer, aften og alkohol. Caféen er åben i dagtimerne og også en mulighed for at spille brætspil og understøtte studielivet på en anden måde.”